Šių metų vasarį JAV ekspertų grupė parengė naujas mitybos rekomendacijas, kurias pristatė šalies vyriausybei. Visas dokumentas yra 570 puslapių (viso jo tikrai neskaičiau), tad čia pateiksiu svarbiausias naujoves ir pasiūlymus.
- Rekomenduojama valgyti daugiau daržovių, vaisių, ankštinių, pilno grūdo produktų, riešutų, sėklų ir gyvulinės kilmės mažai kalorijų turinčių produktų – tai, pagal autorius, turi teigiamos įtakos sveikatai.
- Neberibojamas su maistu gaunamo cholesterolio kiekis.
- Kavos mėgėjai nudžiugs sužinoję, jog kava padeda sumažinti riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei 2 tipo cukriniu diabetu (tai pasiekiama išgeriant 3-5 puodelius kavos, apie 400 mg kofeino per dieną). Žinoma, į kavą piltis grietinėlės, riebaus pieno ar cukraus nerekomenduojama.
- Druskos kiekis gaunamas per dieną turėtų būti 2300 mg.
- Taip pat siūloma su maistu gaunamų sočiųjų riebalų rūgščių riboti iki 10 % viso raciono, o jas pakeisti polinesočiosiomis (pvz., aliejų vartoti vietoj sviesto ar taukų).
-
Smarkiai apribotas cukraus suvartojimas. Rekomenduojama, kad cukrus (gryno ir esančio kaip sudėtinė dalis miltiniuose produktuose, konservuose, gaiviuosiuose gėrimuose ir kt.) sudarytų iki 10 proc. visų per dieną suvartojamų kalorijų.
-
Siūloma valgyti mažiau raudonos mėsos, o liesa mėsa – vištiena ir kalakutiena – palikta neutralioje pozicijoje. Šioje mėsoje yra daug baltymų, kas mums naudinga, tačiau baltymų gauname pakankamai su kitu maistu.
-
Kiaušiniai reabilituoti ir naujose rekomendacijose jų vartojimas neberibojamas, kadangi juose esantis cholesterolis nedidina kraujo plazmos cholesterolio koncentracijos. Kiaušiniuose esantis cholinas, kaip manoma. turi uždegimą mažinančių ir atmintį gerinančių savybių.
-
Batonas, balti ryžiai, balta duona ir balti miltai, o taip pat ir gaminiai iš jų (makaronai, sausainiai ir kai kurie sausi pusryčiai) turėtų būti vartojami atsakingai. Geriau juos pakeisti pilno grūdo produktais.
Kadangi šios rekomendacijos išleistos JAV, prieš imdamiesi drastiškų mitybos pokyčių, pasitarkite su savo šeimos gydytoju.
Šaltiniai:
Komentarų nėra